Soki Maurera na targach Smaków Regionów w Poznaniu

Targi Smaki Regionów są świętem miłośników tradycyjnej, polskiej żywności, przyrządzanej według dawnych receptur

W sobotę rozpoczęły się w Poznaniu targi Smaki Regionów, które są największym pokazem produktów regionalnych i tradycyjnych w Polsce. Na tym wydarzeniu nie mogło zabraknąć stoiska województwa małopolskiego prezentującego to, co najlepsze w naszym regionie. W targach uczestniczyli wicemarszałkowie: Stanisław Sorys oraz Wojciech Kozak, który jest w kapitule przyznającej medal targów Smaki Regionów.

Targi Smaki Regionów są świętem miłośników tradycyjnej, polskiej żywności, przyrządzanej według dawnych receptur. Wydarzenie to odbywa się wspólnie z Targami Polagra Food oraz Polagra Gastro w Poznaniu i z sukcesem promuje naturalną, certyfikowaną żywność tradycyjną.

Wystawcami na targach są poszczególne województwa, które na swoich stoiskach prezentują ofertę swoich rodzimych producentów wytwarzających produkty regionalne. Małopolskę na targach reprezentują:

  • Tatrzańsko-Beskidzka Spółdzielnia Producentów Gazdowie – produkująca oscypki, bryndzę podhalańską i inne sery góralskie,
  • Tłocznia Maurer – producent naturalnych, ekologicznych soków, syropów i nalewek owocowych,
  • AGROWIT – producent tradycyjnej charsznickiej kapusty kiszonej,
  • Sądecki Bartnik – wytwórca tradycyjnych miodów,
  • piekarnia-cukiernia GRONPIEK,
  • wytwórnia wędlin GAWOR z Podstolic,
  • Pstrąg Ojcowski,
  • Spiżarnia Doliny Karpia,
  • producent sosów TARSMAK,
  • winnica Zadora
  • gospodarstwo ekologiczne Artura Kisiela prezentujące różnorakie zioła

Organizatorami tego wydarzenia są: Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz Związek Województw RP. Do współpracy zostały zaproszone wszystkie regiony Polski.

źródło i zdjęcia: malopolskie.pl

 

238388_IMG_0212_640 270623_xxxxIMG_0242 772582_IMG_0229_640 882898_IMG_0217_640

 


16 maja 2022
16 maja 2022
14 maja 2022